Blog

Sopečný týden je tady!

Výbušné dokumenty a horké speciály vám během „sopečného týdne“ na Viasat Nature přiblíží svět vulkánů, erupcí a jejich dopadů na naši planetu.

Na Zemi se nachází více jak 1 500 aktivních sopek, přičemž každý rok exploduje zhruba 50 – 70 z nich. V Evropě se vyskytuje 82 vulkánů, z nichž je téměř polovina na Islandu. Většina těchto monster však není dostatečně anebo vůbec monitorována. Některé sopky jsou aktivní v podstatě nepřetržitě, třeba Etna nebo Stromboli, nicméně obrovské erupce, které dramaticky ohrožují okolí, probíhají po desítkách, stovkách a někdy až tisícovkách let. Letošní červen však bude výbušný, Viasat Nature totiž divákům v jednom týdnu nabídne plejádu, která zkoumá fascinující život nevyzpytatelných vulkánů.

„Sopečný týden“ odstartuje v pondělí 26. června hned dvěma speciály věnovanými Yellowstonu, nejmocnějšímu supervulkánu na Zemi, který dřímá 11 kilometrů pod povrchem nejslavnějšího amerického národního parku. Yellowstonský vulkán je starý přibližně 2 miliardy let a podle geologů zatím vybuchl třikrát v průměrném rozmezí zhruba 700 tisíc let. Pokud by explodoval nyní, jaké by měla událost důsledky pro lidstvo? A jaká je pravděpodobnost, že k tomu dojde? Yellowstonská apokalypsa by zřejmě měla dalekosáhlé dopady globálního měřítka.

Další zcela nový jednorázový speciál Spící obři: Nepokojné sopky Evropy odvysílá Viasat Nature v úterý 27. června od 20 hodin. Dokument snažící se odpovědět na otázku, zda je Evropa v ohrožení ničivou erupcí jednoho z mnoha aktivních vulkánů, vás provede potenciálně nebezpečnými sopkami starého kontinentu.

Hned ve 20:50 bude „sopečný týden“ pokračovat třídílným speciálem Sopky: Zkáza a vznik. Po tři večery za sebou budete moci sledovat, jak významnou roli hrály sopky v dějinách Austrálie a Nového Zélandu.

Program na téma sopek završí v úterý 27. června ve 21:40 pořad Nestálá Země: Zabijácké sopky, který odhalí starověkou monstrózní erupci. Vědci se pokusili poskládat střípky, které po této události zůstaly a zrekonstruovat tak historickou apokalypsu děsivých rozměrů. Prostřednictvím působivých počítačových animací ji můžete prožít i vy, bezpečně a v překvapivých detailech.

Nenechte si ujít speciální „sopečný týden“. Každý večer od pondělí 26. června 2023 na Viasat Nature.

Trailer

Program

Souhrn

Sopečný týden je tady!

Výbušné dokumenty a horké speciály vám během „sopečného týdne“ na Viasat Nature přiblíží svět vulkánů, erupcí a jejich dopadů na naši planetu. Na Zemi se nachází více jak 1 500 aktivních sopek, přičemž každý rok exploduje zhruba 50 – 70 z nich. V Evropě se vyskytuje 82 vulkánů, z nichž je téměř polovina na Islandu. Většina těchto monster však není dostatečně anebo vůbec monitorována. Některé sopky jsou aktivní v podstatě nepřetržitě, třeba Etna nebo Stromboli, nicméně obrovské erupce, které dramaticky ohrožují okolí, probíhají po desítkách, stovkách a někdy až tisícovkách let. Letošní červen však bude výbušný, Viasat Nature totiž divákům v jednom týdnu nabídne plejádu, která zkoumá fascinující život nevyzpytatelných vulkánů.

Související programy