Blog

Pásmo pořadů o oceánech

Během září se ponoríme do úžasných a tajemných příběhů pozemských oceánů a prozkoumáme druhy, organismy, společenstva a říše tvorů všech tvarů a velikostí, od plejtváků po plankton. Poznáme lidi, jejichž životy ovlivňují oceány, u nichž žijí, a to odnádherných pobřeží až po exotické ostrovy. Půjde o fascinující průzkum napříč naší planetou od pólu k pólu, od Evropy po Ameriku a od Asie po Jižní Ameriku.

Těšit se můžete na týto dokumenty:

Záchrana tichomořské divočiny

Akcí nabitý seriál se odehrává na krásném kanadském pobřeží Tichého oceánu a vypráví o skupině veterinářů a laborantů, kteří se oddaně věnují záchraně životů divokých mořských savců a jejich následném vypuštění na svobodu. A jejich heslo? „Na každém zvířeti záleží”. Tito zkušení odborníci pod vedením obětavého a vášnivého veterináře mají jediný cíl: chránit tuleně, želvy,delfíny, vydry, lachtany a všechna zvířata mezi nimi – před celou řadou životu nebezpečných nebezpečí. Neúnavně pracují na záchraně stovek zraněných zvířat ročně, ošetřují je a vypouštějí na svobodu. Zachraňovat zvířata a udržovat je ve volnépřírodě, to je posláním záchranného centra OceanWise Marine Mammal Rescue Centre.

Premiérově od neděle 12. září v 13:00.

Atlantik-nejdivočejší oceán naplanetě

Atlantský oceán má mnohé klady i zápory. Ponoříme se do něj a objevíme proudy, hloubky aklimatické extrémy, které s sebou tato majestátní vodní plocha nese. Podíváme se blíže na Golfský proud, který ovlivňuje vše, čeho se dotkne, od keporkaků rodících v Karibiku až po kosatky obléhající obří hejna sleďů na arktickém severu. A ponoříme se rovněž do hlubin, abychom prozkoumali Středoatlantský hřbet, nejdelší pohořína Zemi. Hory Atlantiku, které vznikly sopečnými otřesy, jež utvářely v počátcích oceán, jsou místem vod bohatých na potravu a napomáhajících rozmanitému životu. Nakonec se vydáme do Karibiku, abychom zjistili, jak mohou tropické vodyživit své obyvatele, ale také vyvolat děsivé hurikány, když stoupají vedra na Sahaře.

Premiérově každý všední den od pondělí 13. záříve 20:00.

Pacifik

Tichý oceán, náš největší, má rozlohu 60 milionů čtverečních mil a táhne se od USA na východě až po Austrálii na západě. Pokrývá polovinu našeho světa a kypí životem. Navštívíme širé moře, obrovskou plochu otevřeného oceánu, která pokrývá polovinu naší planety modrým příkrovem. Ponoříme se domělkých vod, abychom prozkoumali největší korálový útes na světě, vydáme se na útesy, pláže amysy tichomořského pobřeží za medvědy, kraby a sirénami a naši epickou cestu zakončíme v temnýchhlubinách, abychom se setkali s velkookými,zubatými a průhlednými obyvateli mořských hlubin.

Premiérově každý všední večer od pondělí 6. záříve 20:00.

Trailer

Program

Souhrn

Pásmo pořadů o oceánech

Ponoříme se do úžasných a tajemných příběhů pozemských oceánů a prozkoumáme druhy, organismy, společenstva a říše tvorů všech tvarů a velikostí, od plejtváků po plankton. Poznáme lidi, jejichž životy ovlivňují oceány, u nichž žijí, a to od nádherných pobřeží až po exotické ostrovy. Půjde o fascinující průzkum napříč naší planetou od pólu k pólu, od Evropy po Ameriku a od Asie po JižníAmeriku.

Související programy